Blog

De 12 Heilige Nachten

De 12 Heilige Nachten

Ter inleiding:
In onze kalendertijd telt een maand 30 of 31 dagen februari als uitzondering.
Een maancyclus telt ongeveer 29,5 dag. Het verschil tussen de telling van de maancyclus en onze jaar telling is 12 dagen.
Deze dagen worden de 12 heilige nachten genoemd, of de yule nachten, of rooknachten. Je vindt er van alles over op internet…
Tussen midwinter en 3 koningen nodigt de tijd je uit naar binnen te keren, je dromen op te schrijven en op het afgelopen jaar te reflecteren, op te schonen en je open te stellen voor het nieuwe jaar.
Afgelopen midwinter heb ik samen met Ton, mijn lief, zo’n 12 daagse reis naar binnen gemaakt. Het bleek bijzonder en verdiepend zo samen.
We spraken af onze dromen ‘s morgens op te schrijven onder het licht van een speciaal uitgekozen brandende kaars, en er over te delen.
Iedere dag stond in het teken van een thema en daar schreven we ‘s avonds over onder het wakend oog van diezelfde aangestoken kaars. Ook hier deelden we nadien over.

Mijn dromen onthouden is niet mijn sterkste kant, maar nu met de focus erop, bleven ze glashelder op mijn netvlies voor 11 dagen. Daar voelde ik me completer van.
Zo’n rijk nachtleven bewust kunnen ervaren en navoelen is fijn en verhelderend.
Er over delen zonder gelijk te analyseren, doet recht aan de droom en geeft mijn ziel ruimte om in rust te laten ontvouwen wat gezien, gehoord, gevoeld of geduid wil worden.
Grappige, hartverscheurende, duistere, bezielde en wonderlijke dromen wisselden we uit.
Oud zeer schoonde op, schaamte werd aangekeken en uitgesproken, verlangens gedeeld. 1 ochtend was mijn hoofd blanco, ik vond het zo jammer.
Ik realiseerde me dat Ton de avond ervoor niet thuis was en me niet had gevraagd wat het thema van de volgende nacht/dag zou zijn…
Ik was de nacht zonder focus in gegaan en het gevoel van de nacht was een diep zwart gat. Het thema bleek vriendschap.
Mediterend onderzocht ik de diepte van het zwarte gat en kwam uit bij een diepe angst verlaten te worden. Wat als ik helemaal alleen over blijf. Wat als Ton sterft…
Ik zonk dieper naar het meisje van 15 wat aan het sterfbed van haar moeder zat.
Ik nam haar in mijn armen en het vulde me met zoveel liefde.
Zo zonder droom, gebeurt er dus ook genoeg dacht ik glimlachend.
De 12 Heilige nachten brachten me veel, zo in verbinding met onze zielen was het heel vervullend en rijk.
Wat ik mee neem dit jaar in is het verdiepen van mijn spirit verbinding en het goed zorgen voor mij zelf. Wat dient mij echt op allerlei vlak, (voeding, vriendschap, werk, vrije tijd) en wat heb ik te dienen. Ofwel waar ga ik voor staan.
Ook kwam het woord ontvangen meermaals naar voren…
Een beeld wat zich vaker liet zien in mijn dromen was, aan de bosrand in stilte genieten van het uitzicht over de akkers. Een fijne bezinningsplek in de natuur.

Ton opperde tijdens een wandeling, wat zou het mooi zijn om een stuk bos te kopen… ‘s middags vertelden we het aan visite. En zoals dat gaat als alles op de juiste plek en tijd samen valt, wisten zij een plek vlak bij.

De volgende dag zijn we kennis gaan maken met een jonge man die met vrienden een stuk bos had gekocht waar ze een scouting speel plek van gemaakt hadden met vuurplek, container met buitenkeuken, buiten toilet, grondwater, heerlijk zitje.
Er sprak zoveel liefde voor de plek en de bedoeling met deze plek uit zijn verhaal, hartverwarmend. We wisselden uit wat wij zochten en van plan waren en toen bood hij spontaan hun plek aan om te gebruiken voor meditatie en mini Questen.
Over ontvangen gesproken…
Deze 12 Heilige nachten krijgen een vervolg, het is kaal nu ze afgerond zijn. Dankbaar en vervuld voor deze mooie verdiepende ervaring zo samen met mijn lief.

Lees meer
Ik was vandaag zo ontzettend verdrietig

Ik was vandaag zo ontzettend verdrietig

Wat doe ik hier in deze wereld vol geweld en vernietiging.De aarde wordt leeg geroofd en vervuild. Planten, dieren en mensen bedreigt en uitgemoord.Wat kan ik aan zinvols bijdragen...Ik voel me uit het veld geslagen... Na een huilbui denk ik, Ja, ik kan het alleen...

Lees meer

Voelt het goed om kennis te maken? Of wil je samenwerken?

Kan ik je helpen?