Ceremonie op maat

Er zijn momenten of fases in je leven die vragen om aandacht, waar bij stil gestaan mag worden, die uitbundig of bezield of met bezinning gevierd willen worden, samen met anderen als getuige of alleen met jezelf.

Ik help je graag bij het vormgeven en/of begeleiden van een ceremonie, die passend is bij jou/jullie specifieke vraag en die recht doet aan wie jij bent in jouw vreugde of pijn.

Ik heb mijn ceremoniële-ervaring vanuit andere culturen verweven met de westerse en met de natuur. Hierdoor heb ik een breed beeld van de vormgeving en werking van een ceremonie. Hierin laat ik mij met creativiteit en bezieling leiden door een natuurlijk proces.

 • om te vieren en verbinden;
 • om los te laten;
 • om een overgang te markeren;

Heb je iets te vieren of te verbinden:

 • een verjaardag die een feestelijke ceremoniële beleving mag brengen;
 • een huwelijk wat spiritueel verbonden mag worden;
 • een dieper verbinden met jezelf of met dierbaren markeren;
ceremonie op maat loslaten

Heb je iets los te laten:

 • een afscheidsceremonie voor een dierbare;
 • wil jij je scheiding een plek geven;
 • wil jij stilstaan bij een moeilijke fase in je leven en deze afsluiten zodat er iets nieuws kan ontstaan;
 • afscheid nemen van een huis, je jeugd, een baan, kinderen de deur uit, een vriendschap of je overleden ouder(s) en/of andere dierbaren;

Heb je iets los te laten:

 • een afscheidsceremonie voor een dierbare;
 • wil jij je scheiding een plek geven;
 • wil jij stilstaan bij een moeilijke fase in je leven en deze afsluiten zodat er iets nieuws kan ontstaan;
 • afscheid nemen van een huis, je jeugd, een baan, kinderen de deur uit, een vriendschap of je overleden ouder(s) en/of andere dierbaren;

Wil je een overgang markeren:

 • je gaat met pensioen en je wil er bij stilstaan wat deze nieuwe levensfase voor jou gaat betekenen;
 •  je ouders zijn overleden en jij bent nu de eerste / de oudste in de levende lijn van je voorouders;

De kracht die vrij komt door jou vraag/focus in de volle aandacht van een ceremonie te plaatsen, is bevrijdend, helend, verdiepend, bekrachtigend en louterend.

Klik op de button en leer mij beter kennen in het verhaal over één van mijn persoonlijke ceremonies. Is er iets waar jij ceremonieel bij stil wil staan en wil je hier met mij over van gedachten wisselen? Wees welkom en contact mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

“Ik ben de boom, ik ben de zee, ik adem met de winden mee. Er is geen voor er is geen na alles is één waar ik ook ga.” (Thich Nhat Hanh)

ceremonie, labyrint
ceremonie dans
ceremonie dans
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>

Achtergrond informatie en FAQ

Klik op de op de vragen om het antwoord te lezen.

Waar komen ceremonies vandaan?

Ceremonies horen bij mensen. Hoe ver we ook terugkijken in de geschiedenis van de mensheid, steeds weer ontdekken we restanten van ooit uitgevoerde ceremonies.

Doorgaans horen ceremonies bij grote levenswendingen zoals geboorte, huwelijk en sterven, maar er zijn meer momenten die je met een ceremonie kunt benadrukken en/of verwerken.

Bij iedere verandering past een ceremonie. Soms is dat een vreugdevolle gebeurtenis, soms een verdrietige. In een ceremonie kan van alles gebruikt worden zoals: woorden, muziek, beweging/dans, handelingen, creativiteit, spiritualiteit, visualisatie en reiniging.

‘Het doel van vrijwel alle ceremonies is genezing’.

Genezen is zowel gezond maken wat ziek is, het heel maken wat stuk is, als het deel in een groter geheel plaatsen, zoals bij een huwelijk of doop.

Ik begeleid al sinds het jaar 2000 vele ceremonies op maat.

De vragen die naar me toe komen zijn zeer divers zoals je aan het begin van mijn schrijven over ceremonie kunt lezen.

Hoe ga ik te werk?

Om te beginnen luister ik graag naar jouw verhaal en de (hulp-)vraag waarmee je komt. Hierbij filter en lees ik tussen de regels en vraag door naar diepere lagen en/of motieven, daarmee voel ik in wie jij als persoon bent en wat er nodig is in jouw vraag.

Dan gaan bij mij creatieve radartjes aan het werk en bespreken we de mogelijke soorten ceremonies en daarin neem ik graag jouw ideeën en creativiteit mee en samen gieten we jouw vraag in een passende ceremonie.

We proberen uit en schaven bij waar nodig. Niets is vreemd, als het maar klopt voor jou. Uiteindelijk gaat het er om dat jij er heler van wordt.

Hieronder nu even een ceremonie uitgelicht, om jou te laten ervaren hoe ik kan werken en om je te laten zien wie ik daarin dan ben.

Vaak is een jubileum van bepaalde leeftijd, het 16e, 18e, 25e, 50e, 60e of bijvoorbeeld je 65e levensjaar een bijzonder moment in je leven, je kent het vast wel.

Mijn bijzondere leeftijds-moment betrof het bereiken van mijn 52ste levensjaar, toen had ik namelijk mijn moeder “overleefd”. Zij is helaas al gestorven op haar 51ste, terwijl ik toen slechts 16 lentes jong was.

Veel mensen die op jongere leeftijd een ouder verliezen hebben iets met het levensjaar waarin hun ouder overleden is. De angst om die leeftijd dan ook niet voorbij te komen is vaak groot. Zo was dat ook bij mij…

 

Wat heb ik toen ceremonieel gedaan?

Toen heb ik een knusse ruimte gehuurd en aldaar een altaartje gemaakt met foto’s van mijn moeder en ons gezin, met kaarsjes en bloemen om haar te eren en danken.

Daar slingerde ik een rode draad door de ruimte heen (over de grond) die mijn levensweg van geboorte tot aan mijn 52ste levensjaar symboliseerde. Op verschillende plekken op de rode levenslijn had ik een licht-kaarsje neergezet met een ansichtkaart erbij.

Aldaar had ik dierbare familie en goede vrienden uitgenodigd, zo’n 20 prachtige mensen die mijn leven door de tijd heen rijker hadden gemaakt.

Eerst stonden wij samen stil bij de 51 levensjaren van mijn moeder en deelde ik daarna de aanwezigen mede “mijn” reden van deze ceremonie op mijn nu al 52ste levensjaar.

Waarna ik ceremonieel mijn levenspad liep over de slingerende rode draad en bij ieder licht-kaarsje stond ik bewust even stil, pakte de ansichtkaart en sprak in de zaal die persoon aan voor wie ik de kaart geschreven had en vertelde ik deze persoon waarom deze belangrijk voor mij was en is en wat hij/zij precies aan mij in het leven meegegeven had en dankte de persoon ervoor. Waarna ik deze persoon verzocht op mijn plek op de rode draad te gaan staan en gaf hem/haar dan de ansichtkaart.

Zo liep ik steeds verder naar het volgende licht-kaarsje op mijn levenspad en zo ontstond er een hele rij mensen achter mij op mijn rode slingerpad. Dit zo, haast systemisch, vastleggen van mijn levensweg met deze dierbare mensen, gaf mij zo’n geweldig gevoel van rijkdom en dankbaarheid.

Je kunt je focussen op één mens, mijn moeder, die ik op mijn levenspad al een heel stuk had gemist, maar je kunt haar ook missen in de wetenschap dat er ook vele dierbare mensen op mijn levenspad meegelopen zijn.

Die dag hebben we (heb ik) ceremonieel gevierd dat ik besta, dankzij mijn moeder en mijn vader en alle aanwezige dierbaren daar. Gevoeld dat ik mijn eigen bedding heb en ben. Voor mij was dit een krachtige helende dag vol dankbaarheid en liefde, een helend liefdevol geschenk wat ik mezelf en mijn dierbaren heb gegeven en heb mogen ervaren.

Is er iets waar jij ceremonieel bij stil wil staan en wil je hier met mij over van gedachten wisselen? Wees welkom en contact mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Kan ik je helpen?